Alles over de winterhuid en wat je er tegen kan doen...

De temperaturen beginnen zo weer te zakken en de kerstreclames vliegen zometeen weer om je oren. Zodra deze tijd weer aanbreekt, kan je last krijgen van een droge huid. Als je dit elke winter heb, is de kans aanwezig dat je last hebt van een winterhuid of zelfs winterjeuk.

In deze blog vertellen we je graag wat winterjeuk precies is, de oorzaak en oplossingen.

Wat is een winterhuid?

Heb jij in de winter last van een droge huid? Dit noem je een winterhuid. Je kan dan last krijgen van losse huidschilfers, rode plekken of huidirritaties. Dit komt bij veel mensen voor. Meestal zie je dit soort symptomen in het gezicht, maar ook op andere lichaamsdelen kan je er last van krijgen. Denk bijvoorbeeld aan droge handen (winterhanden).

Oorzaak winterhuid

Niet alleen de temperaturen van buiten zakken naar beneden, ook de luchtvochtigheid daalt. De droge lucht haalt het vocht uit je huid, daardoor droogt je huid uit.

Maar ook binnen in huis heb jij last van deze lage luchtvochtigheid, ook al zet je de verwarming aan. De koude lucht wordt warmer, maar de luchtvochtigheid blijft stabiel. 

De tweede oorzaak kan ook zijn dat je talgklieren minder productief zijn bij koud weer. Talg is ook bekend als huidvet, dit vormt een beschermlaagje op je huid en zorgt ervoor dat je vocht kunt blijven opslaan. Zodra je talgklieren minder talg aanmaken, wordt dit laagje dunner en minder sterk. Het gevolg hiervan is dat je minder vocht kun opslaan en eindstand een droge huid krijgt.

Wat is winterjeuk?

Als de droge huid ook nog gaat jeuken, heb je winterjeuk. Vaak gebeurt dat bij een gevoelige huid. Maar let op, als je gaat krabben aan de jeukende plekken, kan jij jouw huid beschadigen. 

De 5 oplossingen die kunnen helpen

  • Douche maximaal 5 minuten op 38 graden. Het water kan namelijk je bovenste huidlaag beschadigen, waardoor je minder vocht kunt vasthouden.
  • Probeer de luchtvochtigheid hoog te houden in jouw huis. Wat je kunt doen is een waterzakje ophangen naast je verwarming. Het water verdampt en de lucht wordt minder droog.
  • Vermijd producten met sulfaten, dit zijn stoffen die je huid reinigen maar ook je bovenste huid beschadigen. 
  • Drink voldoende water, zo'n 2 liter. Natuurlijk moet je daarnaast ook je huid goed verzorgen. Als je huid slecht is, kan je zoveel water drinken als je wil maar zal je huid het niet kunnen opslaan.
  • Gebruik in de winter een vocht inbrengende moisturizer. Het herstelt je huidlagen en beschermt tegen de kou.

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.